Restaurace

Jaká je průměrná cena jídla v polské restauraci?

Hodně záleží na tom kde. Pokusíme se ukázat, jaké jsou ceny ve Varšavě – v ostatních velkých polských městech jsou ceny o 20-30 procent nižší. V dobré varšavské restauraci byste měli za oběd pro dva (bez drahých nápojů) počítat se zhruba 100-200 zlotými. Restaurace, ve kterých tato cena přesahuje 200 zlotých, je možné považovat za drahé – mohou vám však případně nabídnout výjimečný zážitek. V pizzeriích, prodejnách pirohů (pierogarie) a populárních jídelnách by se měl účet pohybovat kolem 40-70 zlotých za osobu. Oběd si je možné dát za 10-25 zlotých za osobu (bez nápojů).

Jak vysoké spropitné se dává v Polsku?

Záleží samozřejmě na tom, jak jste spokojeni se službami. Je také třeba vzít v úvahu, zde již není v ceně zahrnut servisní poplatek ve výši 6-10% (tzv. narzut), který se obvykle započítává skupinám o více než 6 osobách – někdy je dokonce účtován automaticky bez upozornění v jídelním lístku. Pokud si restaurace tento servisní poplatek neúčtuje a pokud jste spokojeni s jídlem i s atmosférou, číšník jistě ocení spropitné ve výši 5-10%